Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fogpótlás

Fogpótlás

Élethű porcelán koronák

A ma modern fogászat rendkívül fontos kelléke, a sima koronáktól az különbözteti meg, hogy egyáltalán nem tartalmaz semmilyen fémvázat, ellentétben a hagyományos koronákkal.

Csiszolásmentes fogpótlás

A legújabb felmérések, tapasztalatok azt igazolják, hogy az emberek többsége már elveszít néhány maradó fogat fiatal korában is. Az első ilyen alkalommal sokan teszik fel maguknak a kérdést, hogy vajon hogyan lehet ezt majd pótolni, és mennyire fog majd hiányozni az elveszített fog.

Galvanizált korona, aranykerámia felépítménnyel, amit a legtöbbször javasolnak

Ezt a koronatípust a fémkerámiák közé soroljuk. A stabilitást az aranyvázzal oldották meg, mely a porcelán alatt található. Ezzel az eljárással meg lehet oldani azt, hogy tökéletesen illeszkedjen a mintára a fém, ami azért előnyös, mert a korona és a fok között nem lesz rés, ami fogszuvasodást okozhat a későbbiekben.

Esztétikus koronák cirkónium oxidból, csúcstechnológia

A hagyományos fémkerámia igen erős, és tartós fogpótlás, de fémváza aranyszínű, és sok gondot jelent. Legjellemzőbb probléma a fémallergia, és az esztétikai probléma. A hagyományos fémkerámia ugyanis nem fényáteresztő, így ezeknek az áttetszősége nagyon eltér az eredeti fogak áttetszőségétől, így a természetes hatás elmarad.

Íme a legújabb és teljesen kíméletes fogpótlás

A Nobel Biocare védjegye lett a ma már a legtöbb fogászati rendelőben alkalmazott ún. Procera rendszer létrehozása, amivel el lehet jutni a 3D-s tervezéstől a sablonokon át a fémmentes beültetésig.

Milyen lehetőségek vannak az elvesztett fogak pótlására?

Komoly sikereket értek el Skandináv országokban a fogak megtartására irányuló erőfeszítésekkel, különféle megelőző módszerekkel. Az északi államokban még az idősebb korosztály sem veszítette el a fogait, és a nyugdíjas kor kezdetén még 21-26 db fog található a szájüregben, így a fogpótlás szinte ismeretlen számukra.

A fogászati implantáció, fogbeültetés

Az implantáció napjaink legmodernebb eljárása az elvesztett fogak pótlására, amelynek következtében az állcsontba mesterséges és szövetbarát gyökereket ültetnek be, amire a fogpótlás épül a későbbiekben. A modern szó itt nem az innovatív megoldást érzékelteti, hiszen nem erről van szó.

Fogászati híd vagy implantátum?

Az implantátum maga a fogbeültetés, azaz a kihullott fogak pótlását értjük alatta. A sima híd esetén szükség van pillérre is, ami a foghiányt hidalja át.

Cirkóniummal, a tökéletes fogpótlásért

Ha valaki azt szeretné, hogy fogpótlása az eredeti foghoz tökéletesen hasonlítson, akkor olyan fogászatot kell keresnie, ahol a koronát vagy hidat cirkóniumból készítik. Mivel a cirkóniumot lehet színezni, a pótolt fog színét az azt körül vevő fogak színéhez lehet igazítani.

Az allergia és a fogpótlás kapcsolata

Az elmúlt időszakban egyre többször lehet olyan betegekkel találkozni, akik már elég rég óta kénytelenek együtt élni allergiájukkal. A fogpótló anyagokkal szemben tapasztalt túlérzékenység az esetek többségében úgy jelentkezik, hogy kiszárad a száj, íz érzészavar következik be, vagy gyulladás alakul ki.

Preprotetika a fogászatban - beavatkozás, mely lehetővé teszi a fogpótlás viselését

Igazából több fogászati eltérésnek a helyreállítása is ide tartozik, mégis, amikor erről beszélünk, elsősorban csak a csontpótlások jönnek szóba. Ennek egyetlen oka, hogy a közelmúltban ez az eljárás örvend a legnagyobb népszerűségnek.

Azonnali ideiglenes fogpótlás

Ha pótlás készítése szükségessé válik, akkor annak elkészítése legalább egy hetet vesz igénybe. A fogak, melyeket előkészítik, igen érzékenyek lehetnek ez idő alatt, sőt a frontfogak tekintetében ez esztétikai problémát is magával hordoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.