Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
 
 
Ausztrál kutatók a hagyományos alkoholtartalmú szájvizeket vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy ezek a készítmények alkalmazásuk során a daganatos betegségek előfordulási esélyét megnövelhetik.

 
Régóta vita tárgyát képezi tudományos körökben, hogy az alkoholtartalmú öblögető szerek milyen hatást gyakorolnak szervezetünkre. Az alkohol, ami ezekben az oldatokban megtalálható, igen erős pusztító hatást fejt ki szájunkban, ugyan hatékony a rossz leheletet okozó baktériumokkal szemben, de a többi szövetet is károsíthatja. A fogaink több helyen is felsértik a nyálkahártyát, ezzel apró sebeket okoznak, és ezekbe a sebekbe behatol az alkohol, vagyis annak egyik válfaja, az etanol. Ez a borszesz néven is ismert anyag ezzel növeli a daganatos megbetegedések, a szájrák kockázatát. Ezt a tényt már régóta ismerjük, az elemzők már korábban is rámutattak erre, most viszont az ausztrál kutatók tanulmánya hozott hasonló eredményt. Az erről szóló cikk rögtön meg is jelent az ország egyik fogászati szaklapjában.
 
A kutatás eredményét azonban hivatalosan az ausztrál fogorvosok szakmai szervezete nem fogadta el, sőt, az Egyesült Államok Fogorvosainak hasonló csoportja ennek egyenesen az ellenkezőjét állítja. Ez a szervezet egy másik kutatásra alapozva fogalmazta meg véleményét, viszont a kutatást egy szájvizet is gyártó cég finanszírozta.
 
Általában a gyártók részéről támogatott legtöbb kutatás eredményei alapján az a vélemény kerül nyilvánosságra, hogy ezeknek az alkoholos szereknek nincsenek káros hatásai, míg ezzel szemben a független kutatások során ennek ellenkezőjét próbálják bebizonyítani. Most azonban kissé más helyzet állt elő, hiszen egy országos szakmai szervezet is egyetértett a gyártóra nem túl jó fényt vető eredménnyel.
 
A szájvíz legnagyobb ellenzői szerint azonban nem csak az ilyen szerek alkoholtartalma káros, hanem a bennük lévő sodium-lauryl-sulfate. Ez az erős tisztító és nedvesítő hatású szer, ami felmosó vagy autómosó szerekben, de még gépi zsírtalanító anyagokban is megtalálható, a leginkább bőrallergén anyag a tudósok véleménye szerint. Igen gyorsan szívódik fel, és ha az agyba, a májba, vagy akár a szívbe kerül, ezeken a területeken igen komolyan károsíthatja szervezetünket. Szembe kerülése felnőttkorban szürke hályoghoz vezet, gyermekeknél pedig a szem normális fejlődését gátolja. Mindezekkel együtt a gyógyulási folyamatot is lelassítja, több öko-oldalon is olvashatunk erről. Ez az anyag egyébként megtalálható még drogériákban is, mint például fogkrémekben, tusfürdőkben, szappanokban, de még a borotválkozáshoz használt termékekben is.
 
De akkor mit tehetünk mi, fogyasztók az egészségünk megóvásáért, ha már úgy tűnik, hogy ilyen gazdasági és szakmai érdekek nem tartják ezt kellőképpen szem előtt?
 
Aki már használt bármilyen szájöblögető oldatot, megtapasztalhatta a benne lévő alkohol nyálkahártyánkra vagy nyelvre gyakorolt kellemetlenül csípős, maró hatását, főleg ha még seb is van a szájunkban. Így igazán nem kell rábeszélni arra, ne túl gyakran alkalmazza, függetlenül attól, hogy rákkeltő-e vagy sem. A legjobb megoldás, ha ezeket a szereket kellő odafigyeléssel, a túlzásokat mellőzve használjuk. Még azt is megtehetjük, hogy alkoholmentes szájvizet vásárolunk, vagy ha mégsem találunk ilyet, akkor mindenképpen az előírt gyakoriságot tartsuk be!
 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.