Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
 
Megállni látszik az idő, a többi páciens hangját csak pillanatok múlva halljuk meg, még a levegőben a por is lassabban száll. Még nyolc beteg mehet be a rendelőbe előttünk, arról nem beszélve, hogy akik most végeztek, ők is fejenként bő fél órát tartózkodtak bent. Fogorvosra várva.
 
Időnként a várakozás az elkerülhetetlenre, sokkal kellemetlenebb és megterhelőbb, mint maga a kezelés. Mindez nem újdonság annak, aki már nagy fájdalmakkal küszködve hosszú órákat várt gyökérkezelésre. A bennünk lévő feszültség és félelem miatt megnövekedett stresszre gyógyír az lehet, hogy ha közben arra gondolunk, hátha nem lesz annyira fájdalmas, hogy még van időnk, mert más következik, vagy netán valami csoda folytán a rossz fog magától meggyógyul, ami ugyan még senkivel sem történt meg soha.
 

Várakozás luxus körülmények között
 
Nyugaton a fogorvosi rendelőkben azok, akik anyagilag megengedhetik maguknak, hogy igen sok pénzt áldozzanak erre, luxuskörülmények között várhatják a kezelést. A figyelem elterelése céljából filmeket nézhetnek, számítógépes játékokkal játszhatnak, vagy egy masszás, de akár egy pszichológiai kezelés is könnyebbé teheti számukra a várakozást. Kényelmes fotelek, ágyak segítségével ellazulhatnak, a borsos felár kifizetésével a várakozást másképp élhetik meg, a rendelőben minden értük van. A különbséget szemléltetve, az USA-ban egy ilyen luxusrendelőben tíz-húszoros árat kell fizetni a magyarországihoz képest.
 

A modern telekommunikáció segít
 
Magyarországon is vannak már olyan rendelők, ahol intelligens pácienskezelő betegnyilvántartó rendszert használnak. A rendszer képes arra, hogy folyamatos, pontos nyilvántartást vezessen, előre tudja jelezni az elkövetkező kezelések időpontjait, és sms-ben tájékoztat arról, mikor kell a rendelőben megjelennünk. Sok orvos ma még ennél jóval fáradtságosabb munkával, személyesen vezeti a nyilvántartást, ez az eljárás viszont sokkal pontatlanabb. Elvileg azokban a nagyobb rendelőkben, ahol több fogorvos is dolgozik egyszerre, vannak olyan betegnyilvántartó rendszerek, amelyek képesek pontosabb időbeosztást készíteni, amivel a várakozás lerövidülhet.

 
Figyelemelterelés
 
A fogászati beavatkozásra várva nem árt, ha megpróbáljuk másra terelni a gondolatainkat, és jó, ha ebben valaki a segítségünkre van. Ha nincs kedvünk beszélgetni a többi várakozó beteggel, vigyünk könyvet, amit szívesen olvasnánk, vagy esetleg egy hordozható számítógépen egy számunkra érdekes filmet, ami leköti figyelmünket. Ugyan több rendelőben van már televízió, de a jól ismert Murphy törvénynek köszönhetően biztos olyan műsort fog sugározni, amit már legalább tizedszer látunk, vagy egyáltalán nem is érdekel, és persze le is van halkítva. Éppen ezért javasolt, ha előre felkészülünk olyan információforrásokkal, ami leköt minket. Jó tanács az is, hogy kedvenc könyvünknek ne essünk neki azonnal, hanem ha elég türelmesek vagyunk, próbáljuk meg bizonyos időközökre adagolni, hogy a rendelőben való várakozás alkalmával kellően lefoglaljon. Azt is megtehetjük, hogy kedvenc írónk egyik, idáig még nem olvasott regényét visszük magunkkal, így abban is szinte biztosak lehetünk, hogy nem okoz csalódást.
A filmeket tekintve is gondoljuk végig ezeket a szempontokat, ugyanígy ha mobiltelefonos játékokra vagy kézben tartható játékkonzolokra esik a választásunk.
Mindez segít a várakozásban, az idő gyorsabban telik, a fájdalmat sem érezzük annyira, így a kezeléstől is kevésbé fogunk félni.
 

Gyermekkel várakozni
 
Kisgyermekkel várakozni még nehezebb. Ilyen esetben mindenképpen keressünk olyan fogászati rendelőt, ahol a környezetben lévő tárgyakkal le tudjuk kötni a figyelmét, vagy vele hasonló korú gyerekkel is találkozhat, játszhat csemeténk, ha meg tudjuk oldani, az lenne a legjobb, ha a gyerekek ismernék is egymást.
A hordozható játékkonzolok persze inkább csak a fiúkat foglalja le, ők egy-egy programmal akár órákat is el tudnak tölteni. Szerencsés esetben a rendelőben van televízió és DVD lejátszó, így az otthoni filmek közül a gyermek kedvenceit vigyük magunkkal, ezzel is elterelhetjük a figyelmét.
Az akvárium is segíthet, ezzel is elérhetjük a kívánt eredményt, a gyerekek hosszú ideig tudják nézegetni a színes állatkákat, és rosszabb esetben otthonra is akarnak egyet. Az USA-ban már a fogászati rendelőkben valódi kis óvodákat hoztak létre, ahol óvónő is van, aki ha kell felolvas, játszik, de fegyelmez is. Még a fájdalomcsillapításban is segítséget nyújt.
Bízunk abban, hogy ez a módszer mielőbb Magyarországra is eljut, így tehermentesítve a szülőket.
 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.