Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

A nevéhez egyáltalán nem azonos, hiszen nem a mészkőhöz hasonló ásványi anyagról van szó. A fogkő egy összegyűlt, és megszilárdult baktériumtelep gyakorlatilag. Eleinte csak rossz leheletet vált ki, majd később a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogkő a szánk egyik legnagyobb ellensége, komoly hatékonysággal pusztítja a fogainkat, és a védekezés ellene egyáltalán nem könnyű. A fokkövet nem lehet úgy eltávolítani, hogy néhány alaklommal erősen fogat mosunk. A fogkő a hibás abban is, hogy idősebb korunkra elveszítjük fogainkat. A fogkő viszont megelőzhető azzal, ha odafigyelünk egy kicsit.

A fogkő, ami a fogainkra tapad, két féle lehet. Az egyik fajtáját láthatjuk a saját szemünkkel is, sárgás, szürkés, esetleg feketés foltok jelennek meg a fogak tövénél. A másik fajta fogkövet nem lehet szabad számmal látni, mert a fogíny és a fog között helyezkedik el. Mindkét fogkő komoly problémát okozhat, de a láthatatlan a fokíny és a fog között található az igazán komoly ellensége fogainknak, hiszen nem is tudunk róla.

Eleinte a fogkő csupán nyálkás anyag, amit a szakmában plakknak neveznek. A plakk baktériumokból, valamint gombákból épül fel, és ezek idővel megszilárdulnak. Ha rendszeres jelleggel mosunk fogat, akkor megszabadulhatunk elméletileg ettől a rétegtől, viszont a fogak között a legtöbbször megmarad. A fogkőtől megszabadulhatunk akkor is, ha keményebb élelmiszereket rágunk, és a fogaink kopása is hozzájárul ahhoz, hogy a fogkő mértéke csökkenjen. A fogkő csak ott tud elkopni, ahol a rágás zajlik. Fontos információ, hogy manapság eléggé kevés azon élelmiszerek száma, melyek rágásakor megszűnne a fogkő. Sajnos a gyorséttermi, és előre elkészített, vagy félkész ételek nem elegendőek ehhez, sőt ezen kívül még tartalmaznak olyan anyagokat, tartósítókat is, amik hozzájárulnak a fogkő megszilárdulásához.

A több napig, hétig a fogak felszínén megjelenő plakk ásványi anyagokat vesz fel az ottmaradt ételmaradékokból, amit megrágtunk, majd ettől képes lesz megszilárdulni, és megtelepszik. Innentől kezdve csak fogorvosi segítséggel sikerülhet az eltávolítása, saját magunk nem. Nem is érdemes, mert megsérthetjük az ínyünket, és a fogkő bekerülhet alá, ami még nagyobb károsodást okozhat.

Gyakori, hogy fogkő a legjobb szájegészséggel rendelkező emberek szájában üti fel a fejét a legkönnyebben, pedig nekik pl. még egyáltalán nem volt lyukas foguk. Ez egész egyszerűen amiatt van, hogy nyáluk hatékonyabban ellenáll a kórokozóknak, viszont a íny alatt megbúvó, oxigén nélküliekkel szemben nem tud mit tenni. A dohányzás, valamint a cukorbetegség oda vezet, hogy a fogkő termelődése gyorsabbá válik, hiszen ezek a védelmi rendszer működését hátráltatja.

Veszélyes a fogkő

Más hatással van fogainkra az a fogkő, mely fogakon, látható helyen telepszik meg, és merőben más az íny alatti. A felső, látható helyen megjelenő fogkő savat termel, a sav pedig tönkreteszi a fogzománc felszínét, majd később ki is lyukad, és fájdalmas gyulladást eredményez. A fogorvosi tömés vagy a foghúzás lehet rá a megoldás.
Az alul, a fogíny alatt elhelyezkedő baktérium teljesen más, apró kártevők, amiknek szükségük van oxigénre, és szintén savat termelnek. A különbség az, hogy az itt termelődő sav nem a fogakat támadja meg, hanem szétmarja a fogínyt. Vérző fogíny tünetével kell számolni, ami érintésre fáj, érzékeny. Hosszú távon, ha nem kezeltetjük, az íny nagyon elgyengül, és már nem tudja a fogakat tartani, kieshetnek. Sokáig az a tévhit terjedt, hogy a fogak az idős kor miatt hullanak ki, de ma már tudjuk, hogy ez nem így van.

Figyeljünk oda, és ne engedjük, hogy egy ilyen apróság miatt veszítsük el a fogainkat. Tartsuk be a fogászati kontrollokat, és ápoljuk megfelelően fogainkat.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.