Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

A szánk egészsége általánosan is tájékoztat minket szervezetünk egészségéről. Az egyes betegségek árulkodó jelei a nyálkahártyán és a nyelven jelentkeznek először. Amennyiben a szájüregnek megváltozik a flóra-összetétele, akkor felborulhat az egyensúly, és különféle szájüregi megbetegedések alakulhatnak ki.


Leggyakrabban az ínygyulladásról szokás beszélni, ami duzzadt ínnyel párosul, és vérzés is kísérheti. Ebben az esetben sajnos el szoktuk követni azt a hibát, hogy ezt részt kihagyjuk a fogmosásnál., ami csak ront a helyzeten, a plakk növekedése emiatt tovább fokozódik, ami a baktériumok elszaporodásához vezet. Ennek az a következménye, hogy fekélyessé válik az íny, ami szájszaggal jár. Az egyensúly megbomlása miatt kedvező körülmény alakul ki a mikroorganizmusok számára, ami miatt fertőzés is kialakulhat, amiből később csontlebomlás, foglazulás is lehet.

A szájüreg betegségeit nemcsak baktériumok idézhetik elő, hanem vírusok is, melyek közül a legjellemzőbb a herpesz, ami hólyagos sebeket eredményez. A száj szélét napokon keresztül hólyagok fedik, melyek égő érzéssel párosulnak, majd heg nélkül gyógyulnak. Szájüregi megbetegedés lehetséges gombás fertőzés miatt is, ami főként a fogsorviselőket érinti. A fertőzés ilyenkor a szájpadon, nyelven szájzugon alakul ki, jellegzetes lepedék jelenik meg, égő száj, és szájszárazság is kíséri. Tüneteit a Candida albicans gomba váltja ki.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.