Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

A fogszabályozás egy igen fontos ágazata a fogászatnak. A helytelenül álló fogak az esztétikát, a beszédet és a rágást is negatívan befolyásolják. Az oldalra, befelé, kifelé nőtt fogak, és a rossz előtörés mind kedvez a fogszuvasodás kialakulásának, hiszen ezeket a fogakat tisztítani is sokkal nehezebb. Bizonyos esetekben fájdalommal is járhat, és rágóízületi panaszokat is eredményezhet. A fogszabályzó készülék az ilyen fogakat tereli vissza a helyes irányba, azaz a helyére, a fogsorba.

A fogakra a fogszabályzó készülék erőt gyakorol, és ez képes hosszú idő elteltével a helyes irányba terelni a fogakat. A csont a nyomás helyén leépül, és annak irányába pedig felépül.
A rögzített fogszabályzó felhelyezésének az első lépése, hogy ún. dróttartó sínt ragasztanak minden egyes fogra. A dróttartó sínbe egy drótot helyeznek, és minden egyes fognál rögzítik. A drót fejti ki tulajdonképpen a szükséges erőt ahhoz, hogy a fog a kívánt irányba mozduljon. Ma már létezik átlátszó, igen diszkrét fogszabályozó készülékek is, sőt már az is megoldható, hogy a fog belsejére ragasztják fel, amit észre sem lehet venni.

A kivehető fogszabályzó készüléket jellemzően éjszaka kell hordani, és nappal is, ameddig csak lehetőség van rá. Természetesen a hatékonysága nagyon messze van a rögzített készüléktől, jellemzően kisebb mértékű fogászati rendellenességek korrekciójára alkalmazzák.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.