Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Mindenkinek a szájában megtalálhatóak a baktériumok, mégpedig millió számra, és ha nem takarítjuk el őket, akkor csak tovább szaporodnak. Először a lepedék alakul ki, majd ezt követően a plakk, abból pedig már csak egy lépés a fogkő. Amellett, hogy gusztustalanul néz ki, még büdös is, és nagyban hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához. Szánk telis-tele van különféle gombákkal, baktériumokkal, amik rátapadnak fogainkra és a nyelvünkre. Egy liter nyálunkban kb. egy milliárdnyi baktérium található. Annak ellenére, hogy a többség tisztítja fogait, mégis egyre inkább szaporodnak. A szánkban található baktériumok közül soknak fontos szerepe van, feladatokat teljesítenek.

Fontos, hogy immunrendszer erősítő hatása mellett védelmet biztosítanak a nyálkahártyának is. Amennyiben hiányos a szájhigiéniánk, abban az esetben ezek az apró élőlények durván elszaporodnak, és a fertőtlenítő enzimek nem férnek hozzá, majd egy tömött fogfilc alakul ki.

Veszély a fogainkra nézve

A sav, melyet a baktériumok szüntelen termelnek, roncsolja a zománcot. Büdös gázok szabadulnak fel, mint a kénhidrogén és az ammónia. A baktériumok száma ahogyan szaporodik, úgy nő a szájszag is, és egyre gyakrabban hasonlítható rohadt tojáshoz, vagy vizelethez. A baktériumok kölcsönhatásba lépnek néhány, a szánkban található fehérjével, ami azt eredményezi, hogy édeskés szagú lesz a leheletünk, ami később rohadó hullaszagba csaphat át. A baktériumok a fognyak felé veszik az irányt, és kialakítanak egy ún. fogíny tasakot hoznak létre, melynek alsó részét körbeveszik, és ettől megdagadnak a szövetek, és egyszerűen fájni kezd, és érzékennyé válik.

Amennyiben nem rendszeres jelleggel, és nem jól ápoljuk fogainkat, úgy az ételmaradékok a fogaink között maradhatnak, a leggyakrabban az íny szélére rakódnak. Ezek különösen jó hatással vannak a baktériumokra, hiszen táptalajt biztosítanak számukra. A lepedék rátapad a fogra, majd fogkővé alakul idővel, akár már néhány nap fogmosási hiány eredményezheti ezt. Az ásványi anyagokkal és a nyállal összekeveredve egyre vastagabb réteget képez, és masszív, meszes felületté alakul. A fogkő jellemzően ott alakul ki, ahol sok a nyál, leginkább a metszőfogakon, a hátsó, nehezen elérhető helyeken. Az itt kialakult fogkövet már csak a fogorvos képes eltávolítani.
A plakk és a fogkő számos komolyabb fogbetegség kialakulásának előzménye, pl. fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogágy gyulladás.

Lepedék

A fogakra, tömésekre, koronákra, hidakra és egyéb fogpótlásokra tapadó baktériumok, erős dörzsöléssel még eltávolítható.

Plakk felismerése

Ha a fogak felszínén nincsen plakk, akkor az fényes színű, a lepedékes fog matt, puha réteg veszi körül. Nem azonos az ételmaradékkal, mely eltávolítható, akár egy öblítéssel étkezés után, és jellemzően a fogak között, vagy a barázdákban tapad meg. Nem azonos a fogkővel sem, hiszen az egy elmeszesedett réteg, mely rátapad a fogra.

A lepedék összetétele: 20%-a szilárd, aminek több, mint kétharmada baktériumból épül fel, aminek tekintélyes része oxigén nélkül is képes szaporodni.

A baktériumok szerepe

Sok betegség, fogszuvasodás, íny és fogágy gyulladás is a plakkra vezethető vissza.

Amikor szénhidrát kerül a szájüregünkbe, akkor a plakk és a fogzománc közötti kölcsönhatás megváltozik, felborul, és savas kémhatás alakul ki, ami kioldja az ásványi anyagokat a fogból.

A fogágy, ami a fogakat rögzíti, károsodik a plakk miatt bekövetkező gyulladás miatt. Ez jellemzően vérző íny, komolyabb fájdalom, csontelhalás, mozgó fogak formájában jelentkezik.

Lepedék előfordulása

Olyan helyeken jelenik meg, ami rágás közben nem tisztul, vagy fogmosással nem ápoljuk.
Kialakulásához hozzájárul:
Szabálytalan fogazat, melyet körülményes tisztítani.
Rossz tömések
Hibás koronák, pótlások
Nyálmennyiség lecsökkenése
Dohányzás

Eltávolítása

A fogszuvasodás és a fogágy gyulladás kialakulásában jelentős az életvitelünk, az, hogyan táplálkozunk, milyen a személyi higiéniánk, döntő fontosságú. A legtöbb esetben helyes életvitellel, és kielégítő szájhigiéniával megelőzhető. Az előbbiekhez hozzá kell szokni, amit azonban már gyerekkorban kell elkezdeni, hiszen a rossz beidegződések elkísérhetnek bennünket egy életen át. Így fontos tehát a megfelelő táplálkozás mellett a jó szájhigiénia, a rendszeres fogászati kontroll is. Felnőttkorban már nagyon nehéz a váltás.

Eltávolításának összetett módszere alakult ki:

Mechanikai és kémiai úton is el lehet távolítani a lepedéket.

A mechanikai eltávolításnak két fajtája ismeretes:

-       professzionális eltávolítás (fogorvos által)
-       Egyéni szájhigiénia (otthoni szájápolás)

Az egyéni szájápolás eszközei, otthoni megoldások:

Kézi fogkefe

A legfontosabb eszköz a fog- és szájápolásban, alkalmazása megkövetel némi kézügyességet, a legjobbak ezek közül a kisfejűek, melyeknek a sörtéje egyforma hosszúságú. Persze lehet kapni ettől eltérőeket is, viszont az összes kapcsolódó irodalom szerint ez a legalkalmasabb.
A fogkefe csak az egyik része a tisztításnak, nagyon fontos a jó technika. A fogkefét 45 fokban kell tartani, és az ínyszél alatt is meg kell tisztítani körkörös mozdulatok segítségével. A lepedék eltávolítására a közepes erősségű keménységű fogkefék a legalkalmasabbak, a kemény fogkefe nem ajánlott, mert a fognyak tájékán sérülést okozhat.
A puha fogkefe érzékenység esetén jó lehet, valamit sérült íny estén s alkalmazható. Ha a sörték már szétállnak, akkor a lepedéket már nem lehet hatékonyan eltávolítani, a fogkefét le kell cserélni.

Elektromos fogkefe

A kézügyesség szerepe jóval kisebb, mint a hagyományos fogkefék esetén. Lehet kapni rezgő és forgó mozgást végző egyaránt.

Egyéb fogtisztító eszközök

A fogkefével nem lehet megtisztítani az összes fogfelszínt!
Ahhoz, hogy teljesen plakk mentesítsük a fogainkat, egyéb kiegészítő eszközökre is szükségünk lehet.
A fogselyem vékony, elemi szálakból álló anyag, a szálak szétterülnek a fognyakon, és a mellette lévő fognak az érintkező oldalát is meg lehet tisztítani. Időigényes a használata, és begyakorlott mozdulatokat igényel, van fluoridos és viaszos változata is. Alkalmazása minden második, harmadik nap javasolt.
A Superfloss rögzített fogpótlások tisztítására alkalmas, mégpedig a hídtest alatti részre.

Fogkő

A plakk elmeszesedésének következtében alakul ki a fogkő, ami sárgás-barnás színű, és felülete érdes tapintású. A fogkő erősen tapad a foghoz, megjelenik az íny alatt, és az íny felett is. A hiányos fogápolási szokásoknak köszönhetősen leghamarabb, és legnagyobb mennyiségben a nyálmirigyek kivezető nyílásainál jelenik meg (felső nagyőrlők, alsó metszők) A fogápolás teljes elhanyagolása esetén a fogkő beboríthatja az egész fogfelszínt is akár. A lepedék kristályosodása esetén a fogkőképződés láncreakcióként indul el.

A fogkövet az egyéni szájápolás során nem lehet eltávolítani!

A lepedék a letapadás után saját felszínt hoz létre, és a benne található baktériumok olyan toxint tartalmaznak, ami a szövet károsodásához vezet. Fogmosáskor ezt vérzésként jelentkezik, valamint kellemetlen szájízt is tapasztalhatunk.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.