Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true"> A rossz lehelet nem is igazán betegség, hanem egy kellemetlen állapot, hiszen a saját szájszagunkat nem érezzük, viszont különféle jelek vannak a környezetünkből, amiket érdemes megnéznünk. Ilyen lehet pl. a vastag lepedék a nyelven, fémes, kesernyés, savanykás szájíz valamint a kiszáradt szájüreg is.

A szájszagot sok minden okozhatja, pl. erős aromával rendelkező élelmiszerek, cigaretta, alkoholfogyasztás, de ezek csak átmenetileg rontják el a leheletünket, csak ideg-óráig tartanak.
A fentieken túl a szájszagot betegségek is okozhatják, melyek nem feltétlenül időszakosak. Ilyen lehet a cukorbetegség, amit aceton szagú lehelet kísér, és a vesebetegség is- Ez utóbbinál pedig ammóniára emlékeztető szagot lehet érezni. A legtöbb esetben viszont azt lehet mondani, hogy a rossz lehelet oka a rossz szájhigiénia.

Ha a fogakra, pótlásokra, esetleg az ínyre ételmaradék tapad, és az bomlani kezd, kellemetlen szaggal jár együtt. Ha a szag állandósul, az bizony vastagabb fogkőlerakódásra enged következtetni, vagy valamilyen ínybetegség van kialakulóban. A betegség kezelést követően, illetve a fogkő eltávolítás után a szájszag az esetek többségében megszűnik.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.