Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Gyermekeink fogaira úgy kell tekintenünk, mintha sajátunk lenne. A gyermekfogazatban az igazi különlegesség a fogváltás, amikor a tejfogak helyett maradó fogak nőnek. Az első tejfogak kb. hat hónapos korban nőnek ki az alsó állkapocsból, majd kicsivel később a felül, majd az apró elülső fogazat is kibújik. Ezek után következnek a rágók, majd a szemfogak. A gyermek két éves korára mind a húsz tejfog kibújik, és ez kb. hat éves korig tart. Az iskoláskor kezdetén jelennek meg az első maradó fogak, viszont ezeket nem előzi meg fogváltás, így nagyon sok szülő tejfognak hiszi. Az emberek többsége pont emiatt veszíti el korábban ezeket a fogait. Az első maradó fogak kibújását követően sor kerül a fokozatos fogváltásra, a hatodik fogat követően a frontfogak kezdenek hullani, és kb. nyolc éves korra kinő a nyolc elülső frontfog is. Egy évre rá a kisőrlők is kibújnak, amit a második őrlő követ, és kora serdülőkorban, kb. tizenkét évesen kibújik a szemfog is. A bölcsességfoggal lesz te
ljes a fogazatunk, ám azok csak tizennyolc éves kor után törnek elő az ínyből, de egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel. Helyigényük jóval nagyobb, és a sikertelen áttörés miatt sokszor szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

A maradó fogaink kinövése igen rendszertelen, éppen ezért a tejfogakra az utolsó pillanatig szükség van, óvni kell a fogszuvasodástól. Éppen ezért igen fontos, hogy már kisgyermekkorban óvjuk a kicsiket a cukros italoktól, és amennyire lehet, kerüljük az édességet. A fogmosást először mindig a szülők végzik, fokozatosan kell a kicsiket rászoktatni a helyes fogápolásra, hiszen kézügyességük kezdetben még nem megfelelő. Fontos, hogy a fogmosást követően enni már nem lehet, és inni is csak vizet szabad. Amennyiben ezt már gyerekkorban megszokják, akkor felnőttkorban is megfigyelhető a rendszeresség, és kevésbé valószínű a fogak elvesztése.

Amennyiben a fentiek ellenére a tejfog mégis szuvas lesz, nagyon fontos, hogy minél hamarabb ellátogassunk a fogorvoshoz, hiszen a tejfog sokkal hamarabb elromlik, felépítéséből adódóan. Ha ez bekövetkezik, akkor marad a gyökérkezelés, ami nagyon nem egyszerű feladat, hiszen a maradó fogak megjelenésekor a tejfogak gyökerei felszívódnak, így tömésük lehetetlen. Az elromlott tejfogtól csak végső esetben szabad idő előtt megszabadulni, hiszen a maradandó fog helyszűkében lehet emiatt, ami fogszabályozáshoz vezethet. A szuvas tejfogat a lehető leghamarabb kezelni kell, amire több lehetőség is adódhat, attól függően, hogy milyen a fog elhelyezkedése. Ha lyuk még kicsi, akkor elcsiszolják, és kialakul egy öntisztuló felszín, amit lekennek egy bizonyos anyaggal, hogy megállítsák a folyamatot. A másik eset ismertebb, amikor a maradó fogakhoz hasonlóan elkészítik a fogtömést.
A fentieket újra átgondolva a gyereket már érdemes egészen fiatalon, akár 3-4 éves korban elvinni a fogászatra, hogy az ottani közeget megszokja, és ne legyenek szorongásai ettől a jövőben. A rendszeres fogászati szűrés fontos, és emellett pedig fontos tanácsokat is kaphatunk a szakemberektől. Ki kell emelni azt is, hogy az időben észrevett problémákat ekkor még könnyebben tudjuk orvosolni, nem beszélve a gyermekkori pozitív tapasztalatokról, melyek elkísérnek bennünket egész életünkben.

A megelőzésnek a gyermekfogászaton még nagyobb a jelentősége, amely már az első maradandó fog megjelenésekor, tehát iskolakezdéssel egy időben. Az első ilyen védekezés gyermekkorban a barázdazárás, amivel ellenállóbbá válnak a maradó fogak. Az eljárás egy egyszerű beavatkozás, ami nem fáj, és nem okoz lelki megterhelést sem a kicsiknek. Idővel ez az anyag kikopik a barázdából, és pótlásra szorul. Néhány fogászati rendellenesség már a tejfogak idején korrigálható, pl. fogszabályozással a súlyosabb rendellenességek is korrigálhatók. Jellemzően két módszer van jelenleg erre, a fix készülékes, és a kivehető.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.