Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
 
Magyarországon a fogturizmus már jóval a rendszerváltást megelőzően is jellemző volt. Elsősorban Sopron környékén, ahol az osztrák és német kereslet hatására jelent meg. Napjainkra már a többi nyugat-európai ország állampolgárai is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak, ahogy mára már a franciák is előnyben részesítik a magyar fogorvosokat, akiknél átlagosan 50-60 százalékkal kevesebbet kell fizetniük a betegeknek, mintha Párisban kezeltetnék magukat – adta hírül a Libération.
 
A francia napilap arról is beszámolt, hogy az osztrák és német turisták elsődlegesen a termálfürdők miatt keresték fel hazánkat, és emellett itt vettek igénybe egyéb szolgáltatásokat is, például elmentek fodrászhoz, manikűröshöz vagy a fogászatra. A franciák ezt éppen fordítva csinálják, elsősorban a fogászati kezelések miatt jönnek el hozzánk, és az utazási irodáknak köszönhetően, amíg itt tartózkodnak, a termálfürdőket is felkeresik.
 
Bankja azt javasolta a Párizs egyik külvárosában élő Hadjela Meradnak, hogy ne ott, hanem inkább Törökországban vagy Magyarországon vegyen igénybe fogászati szolgáltatást, miután a párizsi fogorvos azt mondta neki, hogy férje ellátása egy Twingo árába kerülne. Törökországban egyikőjük sem bízott, és ugyan nem ismerték hazánkat, mégis ezt választották, gondolván „ez mégiscsak Európa”. Ezután azonban megingott bizalmuk, mert internetes keresgéléseik alatt több fórumot is megnéztek, és sok kritikát olvastak a magyarországi kezelésekről.
 
Végül az internet segítségével egy franciául beszélő, soproni fogászati közvetítő irodára rábukkantak, akik kérésüknek eleget téve hamarosan el is küldték három fogászati rendelő árajánlatát is. A legolcsóbb mellett döntöttek, az ajánlat egy soproni fogorvos részéről 8590 euró volt, míg ugyanezt Párizsban 20 ezer euróért vállalták volna. A kezelés miatt 3 x 5 napos magyarországi tartózkodásra volt szükség.
 
A házaspárt barátaik őrültnek tartották, mert vállalták ezt a külföldi kalandot. Azonban mikor a soproni fogorvossal találkoztak, már az első alkalommal szertefoszlott minden félelmük. 2008 augusztusában indultak útnak egy fapados járattal, amivel Bécsig utaztak. Ott a közvetítő iroda már várta őket, autót kaptak és egy tolmácsot maguk mellé, aki mindvégig fordított, mert a fogorvos nem tudott franciául.
 
Itt tartózkodásaik ideje alatt végiglátogatták Sopron barokk templomait, és cukrászdákba jártak. A kezelés körülbelül egy évig tartott, és mindösszesen 7210 euróba került. A szállás költségeit nem is kellett kifizetniük, mert azt a rendelő állta. Utólag még azt is megtudták Meradék, hogy 2005-ben egy olyan rendeletet hoztak, ami alapján a francia társadalombiztosító visszatéríti a magyarországi kezelés árát.
 
Didier Meynet, akit fővárosunkban egy franciául beszélő fogorvos kezelt, hasonló kezdeti bizonytalanságról és pozitív tapasztalatairól nyilatkozott a lapnak. Az árkülönbségen túl arról is beszámolt, hogy a magyarokra jellemző gyorsaság milyen jó benyomást keltett benne.
 
Mások véleményéről is hírt adott a lap. Baudouin Le Chatelier szintén fogturistaként járt hazánkban, ő negatív benyomásait mesélte el a lapnak, azt hogy ugyan Budapest nagyon szép város, de számára nem volt előnyös, hogy nem volt elég egyszer ide utaznia, és a kezelés intenzitása sem felelt meg neki. Azt nyilatkozta, hogy attól függetlenül, ő milyen sportos alkat, és mennyire jó az egészségi állapota, mégis kimerítő volt számára, hogy egyszerre tíz fogát húzták ki, és hét óra hosszát ült a fogorvosi székben.
 
2008-ban hozta létre magyarországi fogturizmussal foglalkozó irodáját Nicolas Pineau, aki már tíz éve hazánkban él. Véleménye szerint a jómódú franciák fogaikat inkább hazájukban csináltatják meg, míg a szegényebbek kezelés helyett a protézist választják. Elmondása alapján az a francia középosztály jön Magyarországra, aki szolgáltatás minőségét fontosnak tartja, de a pénzére is vigyázni szeretne.
 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.