Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

 
A mai világban a fogak szerepe egyre inkább esztétikai kérdéssé alakul, míg régebben a erős fog gyakorlatilag a túléléshez volt szükséges. A fogkefe őskori elődje a fogpiszkáló volt, melyet barlanglakó ősemberek használhattak, és faragtak ki gallyakból.
A fogpiszkálókat követően jelentek meg csak a fogkefék, és a fogkrémek.

A fogkefe, amit ma használunk, időben a fogtisztító krémek után jelent meg az otthonokban. I.e. kb. háromezerben, Egyiptomban is alkalmaztak ilyen fogtisztításra alkalmas keveréket. A krémbe, amivel a fogakat kenegették, belereszelték a bivaly körmét, és még égetett tojáshéjat is tettek hozzá, majd megsózták. A ránk maradt iratokból kiderült az is, hogy egyesek még vizeletet is tettek hozzá, és mentollal igyekeztek javítani a nem túl kellemes illaton, ízen.

A feljegyzések szerint az ókori Egyiptomban még ujjakkal mostak fogat, Babilóniában pedig a gyökereket rágták, Rómában pedig ehető fogpiszkáló volt a sláger. A kínaiak botot faragtak, aminek az egyik végét kihegyezték, ez volt a fogpiszkáló, a másikat pedig rágásra használták. Előkerültek olyan kínai fogápoló szerek, melyeknek alapja csont volt, vagy bambusz, és ezekre erősítették rá a disznók sörtéit.

Az 1400-as évek végén a kínaiak már használtak a maihoz nagyon hasonló fogkeféket, amiről úgy kétszáz évvel későbbi feljegyzések tanúskodnak. 1780-ban feltalálták a mai modern fogkefe elődjét, ami az angoloknál nagyon hamart elterjedt. Az 1800-as években különféle kísérletek zajlottak. Igyekeztek megtalálni, melyik anyag az, ami védi a fogakat, és még szénnel kevert krétaport is kipróbáltak. A század végén már ma is létező nagy fogkrémgyártók is jelen voltak a piacon., akik kis tubusokban értékesítették már akkor is a pasztát. A II. világháború alatt, 1938-ban, változtatnak csak a fogkefe szőrén, ekkortól alkalmaznak műanyag sörtét az állati eredetű helyett. A fogkrémek a fluort csak az ötvenes évektől kezdetek el tartalmazni.

Korábban természetesen a fogfájás ellen is igyekeztek valami megoldást kitalálni. A fogfájással ellentétes oldalon található fülbe kellett befecskendezni egy oldatot, melyben só, bors, és fokhagyma is megtalálható volt. Természetesen ez nem vezetett eredményre.

A modern kor fogászatában a pácienseknek egyre több lehetőségük van, válogathatnak az eszközök közül. Van elektromos fogkefe, kerek, téglalap alakú., kemény, puha, félkemény. Beszélünk ma már sípoló fogkeféről, mely az elhasználódást jelzi. A krémekből is lehet bőven válogatni, van zománcvédő, fehérítő, egyszínű. Manapság a bambuszügy fogyasztása egyedül a Pandák kiváltsága.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.