Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
 
Sokan azt képzelik, hogy a fogfehérítést saját maguk könnyen el tudják végezni, mert okosabbak a fogorvosnál, és így a pénzéhes gyógyszergyárakat is kikerülik. Házi módszerekkel akarnak szép és tartós fogfehérítést elérni, mindenféle segédeszköz és a nem éppen olcsó kezelések nélkül. Akár ez lehet eredményes is, de ez hosszú folyamat, aminek sok kellemetlen buktatója lehet. Megtörtént például, hogy egy páciens hidrogén-peroxidot vásárolt, fogait éjszakára bekente, és reggelre gyönyörű fehér fogakkal ébredt ugyan, csak éppen a fogínyét marta szét az anyag.
 
A házilag végzett fogfehérítés alkalmával szinte az egyetlen anyag, amivel találkozhatunk, a hidrogén-peroxid. A fodrászatból is jól ismert anyaggal veszik ki a haj színét a fodrászok, így lesz a haj szőke, „hidrogénezett”.  Ez egy önmagában is igen erős oxidálószer, ezért a bőrhöz érve komoly égési sérülést is okozhat, így gyógyászati segédeszközként csak nagy mértékben higítva használható.
 
A fogfehérítésre alkalmas készítmények, melyeket szájba helyezhető tálcák formájában forgalmaznak, igen kis mennyiségben tartalmazzák a peroxidot, ezáltal a kisebb balesetek elkerülhetőek.
A fogfehérítő tálcát egy-két óra hosszáig, vagy egy éjszakán át kell a szájban tartani, ami a páciensek számára elég nagy kényelmetlenséget okoz, hiszen beszélni addig nem szabad.
 
A tálca a fogínyt megvédi, a hidrogén-peroxid közben oxidálja a fogak külső rétegét úgy, hogy az fokozatosan a fogakba szivárog. A fog felszínén lévő kisebb szennyeződések felbomlanak, míg az oxidációs folyamat alatt a fog kristályszerkezete nem sérül. Ezzel a fogak látványosan fehérebbek lesznek.
 
Éjszaka világító száj
 
Az otthonunkban végzett módszereknek több kellemetlen velejárója is van. Egyrészt ez jóval több időt igényel, vagyis nem elegendő egy, hanem akár 3-6 éjszakán keresztül kell a tálcát a szánkban tartani.
 
Másrészről, magunknak kevésbé tudjuk megállapítani, meddig szükséges a kezelés, mikor érjük el azt a pontot, hogy az ismételt eljárás, és újabb hosszú éjszakákon át a szájunkban tartott tálca már nem hoz jobb eredményt.
 
Még az is megtörténhet, hogy a fogak egyes részei „túlfehérednek”, míg máshol nem változnak, marad ugyanaz a sötét színárnyalat, ami elég kellemetlen és ez nem túl esztétikus látványt fog eredményezni.
 
Laikusok lévén, nem tudhatjuk, hol van a határ a túlfehérített illetve elégségesen fehér fogak és a fogainknak illetve fogínyünknek komoly sérülést okozó kezelés között. A hidrogén-peroxid erős oxidáló hatása miatt a hosszú időn keresztül, ellenőrzés nélkül való használata nagyobb problémákat is okozhat, ezért mindenképpen javasolt fogorvosunkkal konzultálni az otthoni kezelésről. Felmerülhet a kérdés, akkor minek is végezzük el saját magunk otthon?
 
Kevésbé kellemetlen, inkább még tréfásnak is tűnhet, hogy a hidrogén-peroxid a nyállal összekeveredve egy olyan elegyet alkot, ami sötétben világít, így ha partnerünk az éjszaka közepén felébred, azt fogja tapasztalni, hogy szájunk kísérteties fényben úszik.
 
A fogászati rendelő biztonságos és gyors megoldás
 
Ha úgy döntünk, hogy az otthoni kezelés helyett a fogorvosi széket választjuk, akkor megkíméljük magunkat sok ilyen időigényes művelettől. A fogorvos a hidrogén-peroxid fehérítő hatását úgy gyorsítja fel, hogy egy speciális lézerfénnyel világítja meg. Az úgynevezett Zoom AP technológia segítségével a fogorvos egy biztonságos és gyors fogfehérítést végez, hiszen ezzel pontosan irányítható a fehérítés helye és mértéke.
 
Mindössze két óra elteltével gyönyörű fehér fogakkal távozhatunk a fogorvosi rendelőből, fájdalomérzet és kellemetlenség nélkül. A Madenta City Fogászati Központ egy lézeres Zoom AP lámpával végzett teljes fogfehérítési kezelést százhúszezer forintért kínál. Ez talán elsőre drágának tűnhet, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a heteken keresztül saját otthonunkban végzett kezeléssel szemben mennyivel kevesebb időt és munkát vesz igénybe. Arról nem is beszélve, ha már eljutottunk a fogorvoshoz a fogfehérítés miatt, ez remek alkalom arra, hogy egy fájdalommentes vizsgálattal ellenőrizze fogaink állapotát, és kiszűrje az esetleges problémákat.
 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.