Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Csillogóan gyönyörű fogak

Az amerikai filmsztároknak már régen kiemelkedő fontosságú, hogy fehér, ép, és egészséges fogakkal rendelkezzenek. De mi is a hófehér mosolynak a titka? Az elfogyasztott ételek és italok festékanyagot tartalmaznak, ami az életkor előrehaladtával elszínezi a fogat. Ha fogfehérítőt alkalmazunk, akkor annak tartalma, a hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid, egyszerűen átalakul oxigénné, ami a fogzománcban fejti ki hatását. A modern fogászatban számtalan lehetőség kínálkozik arra vonatkozóan, hogy a fogainkat fehérítsük.

Lehetőségünk van ellátogatni a fogorvosi rendelőbe, de végezhetjük otthon is. A fogászati fehérítés jóval látványosabb eredményekkel kecsegtet, akár már egy órán belül. Ha pedig úgy döntünk, hogy otthonunkban fehérítjük a fogunkat, akkor akár több hetes kezelési idővel is kalkulálnunk kell, viszont ez az olcsóbb megoldás. Akármelyik lehetőség mellett döntünk, a legfontosabb mindig az, hogy a fogak egészségét tartsuk szem előtt, hiszen a szuvasodás, a sorvadás, a kopott zománc okozhat gondot a fogfehérítő eljárás során.

Fehérítés otthon

Létezik a sínes módszer, mely egy műanyag sínből áll, amit korábban lenyomat alapján készítettek el. Ebbe kell beletenni a fehérítő zselét, és egész éjszakára fel kell helyezni, de minimum három órán keresztül. Két hét elteltével már több árnyalatnyit is fehéredhet tőle a fog.

A másik otthoni módszer az ecsetes fehérítés, amihez nincs szükség lenyomatra, így alkalmazása jóval egyszerűbb. Egyszerű használata miatt rendkívül praktikus, reggel és este két hétig ecsetelni kell a fogakat a folyadékkal. A lényege, hogy az ecsetelés előtt fogkrém nélkül meg kell tisztítani a fogakat, majd az eljárást követően nem szabad egy óráig inni, illetve enni semmit. Néhány hét elteltével a különbség már szemmel láthatóvá válik.

Alkalmazása úgy is történhet, hogy a rendelői fehérítés után bizonyos idő elteltével alkalmazzuk. Amikor a kezelés történik, érdemes a cigarettát, kávét, teát mellőzni a jobb eredmény érdekében.

A gyors és látványos eredményért

Ha a fog komolyabban elszíneződött, vagy az otthoni fehérítés túl problémásnak tűnik, akkor lehetőség van ma már fogfehérítő szalonba történő látogatásra. Az USA-ban már működő szalonok leginkább egy fodrászathoz hasonlítanak, ahol maga a kezelés csupán egyetlen óra, tehát mintha a kozmetikushoz, fodrászhoz mennénk.

A kezelést követően a fogakra egy speciális zselét kennek, ami ph semleges, és kék fénnyel aktiválódik. A színeződés mértékétől háromszor, vagy esetleg négyszer ismétlik meg a kezelést húsz perces intervallumokban. Ez alatt a páciensek zenét hallgathatnak, dvd-t nézhetnek, vagy akár olvashatnak is.

Miután véget ér a kezelés, már közel tíz árnyalatnyit is világosodhatnak a fogak, aminek természetesen az a függvénye, hogy mi volt a kiindulási szín, és az, hogy adott egyén hogyan reagál a kezelésre. Maga a kezelés egyáltalán nem károsítja a zománcot, és teljesen biztonságos.

Hátránya lehet viszont az érzékenység, mely szerencsére csak átmeneti, egyénenként nagyon változó lehet. A fehérítő eljárástól csak a saját fogak világosodnak ki, a tömések, koronák, stb. nem, ezekre nem kínál megoldást.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.