Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
 
Sokan nem büszkék elszíneződött fogaikra, mégsem mondanak le azokról a dolgokról, amik ezért a leginkább okolhatók: a cigaretta, a kávé és a vörösbor. A fogfehérítést időnként otthon is végezhetünk eperrel és citrommal, vagy kréta és szóda segítségével.
 
Azok, akik dohányoznak, kávét vagy bort fogyasztanak, mégis csillogó mosolyt szeretnének, nem kell ecsetelni, mekkora szükségük van fogfehérítésre. Az, hogy a híres emberek megnyerő, csillogó mosolyát magunkénak is mondhassuk, és mi is bátran mosolyogjunk, igen komoly összeget, és nagyon sok időt kell befektetnünk. Ha életmódunk vagy genetikai adottságaink miatt még jobban színeződnek el fogaink mint másoknak, még ráadásul e fogfehérítő kezeléseket sűrűn kell megismételnünk. A házilag használt fogfehérítő szerekkel, vagy a rendelőben alkalmazott peroxiddal csak ideiglenesen érjük el a kívánt eredményt, hiszen a kávé és a bor, valamint a dohányzás, sőt még a fekete tea is hamar nyomot hagy fogainkon.
 
Azok számára, akik inkább a házilag elvégzett módszereket választják, és olcsóbb megoldást keresnek, íme néhány népi bölcsesség a fogfehérítésre:
 
 
A kréta és a szóda hatása
 
Egyik legnépszerűbb házi módszer a fogak sárga színének eltüntetésére, ha apró szemcséjű porral szórjuk be őket, a hatást a fény visszaverődésével érhetjük el. Ideális szer erre a megoldásra a hagyományos krétapor, ami mészkőből készül, de ezt a nyálunk igen hamar lemossa a fogak felszínéről. A boltokban kapható fehérítő hatású fogkrémek gyártói is ezt használják ki, vagyis nem szükséges krétaport kenni a szánkba, ilyen hatás elérésére az ilyen olcsó készítmények teljesen megfelelnek.
 
A szóda is hasonló módon hat. Ezt is por formájában kell a fogainkra kenni, és ez is alkotórésze a fogkrémek többségének. A fogkrémekbe ezt térfogatnövelő és habosító hatása miatt keverik. Tisztító hatása viszont azon alapul, hogy a szóda apró részecskéi a fog legfelső rétegéből nagyon vékony részt koptatnak le, ezzel láthatóvá válik azok valódi, természetes színe.

 
Eperrel vagy citrommal házilag
 
A friss eper tisztító hatása is ismert, ha a fogainkra dörzsöljük. Arra kell csak odafigyelnünk, hogy ne túlérett epret használjunk erre a célra. Minél keserűbb eperrel dörzsöljük be fogainkat, annál jobb lesz az eredmény, hiszen az eper keserűségét okozó almasavval érhetünk el igazán fehérítő hatást, mert az lemarja fogaink felszínét mikroszkopikusan vékony rétegben. Hogy a fogak ne károsodjanak, alkalmazzuk a kezelést 20 percenként úgy, hogy fogkefével egy friss eperből és szódából álló masszával végigkenjük őket. Túl gyakran nem szabad az epret ilyen módon használni, mert a fogzománc megsérülhet, ezért is kell az időzítésre odafigyelni, mert így a két kezelés között a nyálunk kellően meg tudja tisztítani a fogakat.
 
A citrom levét is használhatjuk erre a célra, ha képesek vagyunk kibírni a citromsav okozta maró érzést a szájunkban. A szakemberek szerint ez a kezelés nem javasolt, mert a fogakra a számunkra hasznos lés látványos fehéredés mellett legalább ugyanilyen mértékű káros hatással bír. A citromsav valójában egy elég erős sav, ezért is érezhetjük, ha citromot látunk, hogy a nyálunk azonnal összefut a szánkban. Már a citrom látványára is ilyen reakcióval felel a szervezetünk, hiszen ezzel akarja megvédeni fogainkat a várható káros hatással szemben. A citromsav ugyanis lemarja a fogak felső rétegét, így eltűnhetnek a színeződések, de használata ennél több erzióval is járhat.
 

Peroxidot ne használjunk!
 
A hidrogén-peroxid igen erős oxidáló hatású szer, a fogászatban használják fogfehérítésre. Házilag szódával keverve is használhatjuk, ezzel öblögetve fehéríthetjük fogainkat, még akkor is, ha a kereskedelmi forgalomban kapható peroxid jóval gyengébb, mint amivel a fogorvosok dolgoznak. Ettől függetlenül más veszélyeket rejt magában, ha lenyeljük, mérgezést és vakságot is okozhat. Ezért otthoni fogfehérítésre ez a megoldás nem javasolt.
 

Bízzuk a fogorvosra
 
A házilag alkalmazott módszerek nem eredményesek hosszú távon, és a nem ellenőrzött használatuk kockázatok jelentenek fogaink, ínyünk és a szervezet számára is. Ezért csak akkor éljünk ezen praktikák adta előnyökkel, ha úgy gondoljuk, valóban nem tudunk egy ilyen fogorvosi kezelést megfizetni és a fogaink elszíneződése lassan tér újra vissza.
 
 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.