Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

A fogak a legkeményebb részei szervezetünknek, alakjukat az hosszú évezredes működésük alatt, mindig az éppen aktuális erőviszonyoknak megfelelően, mindig változtatták azért, hogy aktuális feladatukat mindig a lehető legoptimálisabban tudják ellátni.

A fogak lapján élek alakultak ki, hogy a lehetőségünk legyen szilárd dolgokból apróbbakat leharapni, a szemfogak kúp alakúak. A felső és az alsó fogsor összeér, és őrlőfelületük egymáson mozog, amivel a közéjük bekerülő táplálékot apróra vágják. A rágás nehéz feladat, ezért a fog koronáját kívülről zománc borítja, ami kőkemény. A fejen a rágóizmok találhatóak, amiknek a feladatuk az, hogy zárják az állkapcsot, és elvégezzék magát a rágást. Külső oldalán a rágó és halántékizom húzódik, az állkapcson belül pedig a röpizom. A rágóizomzat nagy erő kifejtésére képes, sőt gyakorlással továbbfejleszthető. Ahhoz pl. hogy a sült disznóhúst szétrágjuk, 12 kg nyomás kifejtése szükséges, egy főtt marhahús elrágáshoz 30 kg, a kenyér héjának őrléséhez pedig 100 kg-ra van szükség.

Beszélünk ún. fogatlétákról, akik akár egy tonnát is képesek fogaikkal mozgatni, és pl. trapézt tartanak a szájukban, amin atlétatársuk tornamozdulatokat végez.

A fogakat úgy tudjuk legjobban és legkönnyebben erősíteni, hogy kemény, szívós anyagokat rágunk. Kiváló gyakorlás pl. a fekete kenyér, mely erősíti a rágóizmokat, és emellett pedig tisztítja is a fogakat, valamint vitamin- és ásványianyag tartalma komolyan hozzájárul a fogak fejlődéséhez.
A mindennap használatos fogkrémek többségének a menta az alapanyaga, legismertebbek a fodormenta és a borsmenta. A legújabb növényi alapú szájápolók közé tarozók mind az indiai Ayuvéda receptet követik. A mentol helyett leggyakrabban kasvirág, kamilla, razánia, teafaolaj, mirha is megjelenhet, melyek a mentolt helyettesítik. Fontos lehet az ilyen gyógynövényes fogápolás a kismamák életében, gyakori a fogkő kialakulása, és akinek még erre hajlama is van, annak azonnal kicsapódik a nyálából, és a fogakra tapad. Megfigyelések szerint elkerülhető ez elkerülhető azzal, hogy sok savanyúságot kell fogyasztani, valamint ecetes, savanyú italokat. Hatékony lehet, ha naponta egyszer 2 dl vízzel, és 1 kiskanál 5 %-os almaecettel végzünk öblögetést.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.