Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Rendkívül rossz érzés a fogfájás, akkor is, ha mosolygunk, vagy komor arcot vágunk, ha eszünk iszunk, ha becsukjuk a szánkat, és ha kinyitjuk, mindenhogy fáj. Bármerre fordítjuk a fejünket, egyszerűen nincs mit tenni. Előfordulhat még az is, hogy a lélegzésnél is fájdalmat érzünk, a hideg levegőre ugyanis kimondottan érzékeny lehet fogunk.

Nagyon sok dolognak lehet tünete a fogfájás, elképzelhető, hogy a szemfogunk sajog, mert begyulladt a körülötte lévő íny, vagy fertőzött. Lehet az is, hogy valamelyik őrlőfogunk szuvas, vagy pedig megrepedt, de fájhat akár ütéstől is. Előidézheti a fájdalmat az is, hogy az ételdarab beszorult a két fog közé, és okozhatja valamilyen arcüregi megbetegedés is.
A fájdalom okára csak az orvos adhat magyarázatot, hogy mi okozza pontosan, de addig is érdemes átnézni az alábbi tippeket a fájdalom csillapítására vonatkozóan:

 1. A fogfájást öblögetni kell: testhőmérsékletű vízzel öblögessük ki szánkat erősen, az esetleges beszorult ételdarabokat így eltávolíthatjuk.
 2. Fogselyem óvatos használata: a sikertelen öblögetés után az apró ételdarabokat, az ínyünkre odafigyelve, fogselyemmel távolítsuk el.
 3. Egy rövidet igyunk meg: az alkohol zsibbaszt, így a fájó fog felett tartsunk a szánkban alkoholt, ami viszont marad, és nem szívódik fel, köpjük ki.
 4. Öblögetés sós vízzel: étkezések után szintén testhőmérsékletű vízzel öblögessük ki szánkat, amiben egy kiskanálnyi sót feloldunk.
 5. Kézmasszázs: a hüvelyk és a mutatóujj közötti ’v’ alakú részt pár percig masszírozzuk, nyomjunk rá jeget. Ez a fajta masszázs 60-90 %-al lecsökkentette a fájdalmat. Ennek az a magyarázata, hogy a fájdalom a fogban ugyanazon az idegi pályán helyezkednek el,  amin a masszázs az ingerületeket beindította.
 6. Szegfűszegolaj: természetes szer, fájdalomcsillapító hatású, közvetlenül a fogra kell cseppenteni belőle. A legtöbb patikában beszerezhető.
 7. Kerüljük a harapást: ha ütés okozta a fájdalmat, ne rágjunk a fogainkkal, ha a sérülés nem komoly, pihentessük, és el fog múlni!
 8. Használjunk jeget: naponta néhányszor, kb. 15 percre tegyük a fájós fogra, vagy az arcunkra a jeget.
 9. Csukjuk be a szánkat: ha a hideg levegő fájdalmat okoz, akkor ritkábban nyissuk ki a szánkat!
 10. Nyissuk ki a szánkat: néhány fogfájás csak akkor érezhető, ha nem megfelelő a harapásunk. Ebben az esetben, ha lehetséges, ne zárjuk össze a szánkat, amíg nem kerültünk szakemberhez.
 11. Aszpirin használata: nem szabad elhinni régi hiedelmeket, az aszpirint nem szabad a fájós fogra, ínyre tenni, hanem le kell nyelni, ugyanis ez mérgezést okozhat. 4-6 órás különbségekkel kell bevenni.
 12. Nem szabad melegíteni: akkor sem szabad melegíteni, ha úgy tűnik, hogy használ, és a fájdalom enyhül. Ha ugyanis fertőzés áll fent, akkor az kijuthat az állkapcson kívülre, ami csak ronthat az állapoton.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.