Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true"> Magyarországon még nem túl közismert, de már egyre több helyen van lehetőség arra, hogy az ember a meglehetősen kellemetlen gyermekkori fogászat emlékeit felnőttként elkerülje, a fogászati problémáit a fogorvos az altatásos fogászat eszközeivel oldja meg. A módszer rendkívüli előnye, hogy fájdalommentes, az ember mentesül a szagoktól és zajoktól, amelyeket normál fogászati eljárás során érez, és a sokaknál fellépő hányinger sem lép fel.
Az altatásos fogászat azokban az esetekben ajánlott, ha egy alkalommal akarja valaki rendbetetni hosszú évek óta elhanyagolt fogait, és az eljárás hosszú órákat venne igénybe, persze, van, aki egyszerű időspórolásból választja ezt a megoldást.
Az altatásos fogászat előfeltétele néhány egyszerű belgyógyászati vizsgálat elvégzése, továbbá egy vérvételt és vizeletminta-leadást magába foglaló labor. A műtéthez semmilyen más komolyabb előkészület nem szükséges, előtte hat órával már tilos enni vagy dohányozni. Az altatásos fogászat csak azokban az esetekben kizárt, ha a páciensnek súlyos szív- és érrendszeri betegségei vannak, enzimatikus vagy asztmatikus problémák esetén az altatószer használata megengedett ugyan, de intenzív osztályú környezetben végzendő a műtét, amelyre a fogászatok többségében nem adott az infrastruktúra.
Kevesen vannak tisztában az altatásos fogászat kockázataival, ám erről a fogorvos köteles tájékoztatást adni műtét előtt, még akkor is, ha ezek jóval alacsonyabbak, mint a szokásos műtétek során, hiszen egy fogászati beavatkozás esetében a páciens nem szenvedő, elesett ember. A legrosszabb az altatásos fogászat procedúrájában az ébredés abban az esetben, ha a beavatkozás másfél órásnál hosszabbra nyúlik, ezért ilyen módon csak a legszükségesebb beavatkozásokat szokás elvégezni, mint foghúzás, fogfúrás, fogpótlás, ínyműtét.
Összességében tehát az altatásos fogászat során nem kell mást kibírni a páciensnek, mint egyetlen szúrást egy szakképzett anaszteziológustól, egy percen belül utána már alszik is, a műtétről emlékei nem lesznek.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.