Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Általánosságban a szájsebészetről

Ma már egy jóval tágabb orvosi szakterületről beszélünk, mint korábban, kifejlődött belőle az arc- és állcsontsebészet is, tehát amikor szájsebészetről beszélünk, akkor erre kell gondolnunk.

Vizsgáljuk meg részletesen, hogy pontosan mivel is foglalkozik a fent említett tágabb értelemben vett szájsebészet! Nem szabad elfelejtenünk, hogy sokszor előfordulhatnak az orvostudományban átfedések, így több betegségnek a gyógyításával egyszerre több terület is foglalkozhat, több területnek is a része lehet.

-       Olyan betegségeknek a gyógyítása, mely a fogazathoz és/vagy az állcsonthoz tartozik. Ilyenek: fog gyökerének, fognak eltávolítása, fogmegtartó kezelések, visszamaradt fogak kezelése, ciszták, gócok sebészeti beavatkozásai.
-       Maxillofaciális traumatológia, ami az arc- és állcsont törésekkel foglakozik, és a baleseti jellegű elváltozások kezelésével.
-       Nyálmirigy sebészete
-       A szájüregben és az arcon található daganatok eltávolítása.
-       Ajak- és szájpadlás hasadékainak sebészeti beavatkozásai.
-       Harapási rendellenességek sebészeti úton történő korrigálása.
-       Állkapocsízület sebészete
-       Fogpótlást megelőző sebészeti eljárások, beavatkozások
-       Implantátumok készítése
-       Arc és fej deformálásának a szabályozása

A fent felsorolt eljárásokból is jól látszik, hogy maga a szájsebészet már igencsak túlmutat a száj sebészetén. A ma leggyakrabban előforduló fogászati, szájsebészeti problémák a következők: foghúzás, fogmegtartó kezelések, fogpótlások és implantológia.

Mit jelent a fogászati góc?

A fogászati góc lehet a fogágytasak, vagy gyökércsúcs elváltozás, fog, mely nem tudott kitörni, jellemzően bölcsesség, megmaradt foggyökér.

A granuloma, mely gyökércsúcs elváltozást jelent, egy csendes gyulladás, amin keresztül különféle méreganyagok jutnak be a szervezetbe, ahol akár komolyabb, más jellegű betegséget is okozhatnak, mint pl. ízületi, vese, látószervi megbetegedések, vagy akár szívbetegségek is.
Amennyiben a foggyökér csúcsán góc, gyulladás alakul ki, akkor a fog gyökérkelése után a gócot el kell távolítani, fel kell tárni a gyulladás helyét. Ezt nevezzük rezekciónak.

A bölcsességfogról

Bizonyos esetben néhány fog nem fejlődik ki, melynek főként a csírahiány az oka. A legjellemzőbb a bölcsességfog, de olyan eset is bekövetkezhet, hogy elindul ugyan a fejlődés, de nem megfelelő irányba, így az áttörés nem biztos, hogy bekövetkezik.

Sok problémának az okozója

Sokszor okozhat problémát a bölcsességfog, amennyiben nem megfelelően fejlődik ki. Gyakran fordul elő, hogy helyhiány miatt nem képes kibújni, és az egész fogsort eltolja előre, ami az esztétikai dolgokon túl állcsontcisztát is eredményezhet.

Ha csak részben törik át a bölcsességfog

A torlódáson túl igen komoly gyulladást is előidézhet. Az íny és a fog között kialakulhat egy ún. tasak, amiben ételmaradékok maradnak, és gyulladást okozó baktériumok táptalajává válik. A szájhigiénia romlásán túl kellemetlen szájszagot okozhatnak.

Ha nem törik át, el kell távolítani

Helyi érzéstelenítéssel történik a műtét, és jellemzően csontmennyiség vesztéssel is jár, ami miatt szájzár is bekövetkezhet, és duzzanatot is okozhat.

Mit kell tenni a fogszabályozás előtt?

Ha a bölcsességfog okozza a torlódást, és emiatt fogszabályzásra kerül sor, mindenképpen érdemes eltávolítani őket. Maga a húzás már nem fogja megoldani a torlódást, de maga a folyamat nem folytatódik. A kialakult helyzeten már csak a fogszabályzással lehet segíteni, de beszélünk olyan deformációkról is, amiket már fogszabályzó kezeléssel nem lehet megoldani, ezekben az esetekben kerül sor az állcsontműtétre.

Foghúzás után mit tegyünk, és mit ne?

A foghúzást követően tilos öblögetni, és köpködni egyaránt, egyébként előfordulhat, hogy újra elindul a vérzés. Nem célravezető ebben az esetben az evés, főleg akkor, amikor még az érzéstelenítő injekció hatása alatt áll, hiszen könnyen sérülés lehet a vége. Szabad italt fogyasztani, de az alkoholt kerülni kell, hiszen értágító, így a vérzés kevésbé csillapodik. Néhány napig a tejfogyasztást és a dohányzást is hanyagolni kell. A foghúzást követően a szájhigiéniának még a korábbiaknál is komolyabb jelentősége van, óvatosan, de többször kell fogat mosni, mint a fog eltávolítása előtt. Hasznos lehet ebben az esetben szájvíz használata is. Ritkán, de előfordulhat, hogy láz alakul ki. Ebben az esetben csillapítsuk a lázat a szokásos módon.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.